Hajósi Barokk Kastély

A 18. században épült Hajósi Barokk Kastély városunk kiemelkedő építészeti öröksége. A volt érseki vadászkastély, majd árvaház, később gyermekotthon ma múzeumi kiállítóhelyként működik. Helyszíne sokszínű közösségi, kulturális és zenei rendezvénynek. Városunkat az épület gazdag és változatos históriáján keresztül is megismerhetik az ide látogatók. A néprajzi kiállítások bemutatják a település történelmének sokszínűségét, teret kapnak itt különböző művészeti ágak, valamint a barokk kor szépségei jelennek meg az épület falai között. A kastély kivételes szépségű díszkertje minden évszakban új arcát mutatja.

Állandó kiállítások, időszaki kiállítások (kérésre tárlatvezetéssel)

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Kávézó és ajándékbolt

Kulturális programok, koncertek

Konferenciák

Esküvői rendezvények, ünnepi események

Kreatív fotózás

6344 Hajós, Jókai u. 2.

www.hajosikastely.hu

hajosikastely@gmail.com

+36 78 504 006

+36 30 904 5824

A Kastély története

1740.  Gróf Patachich Gábor kalocsai érsek felépíttette a hajósi kastély első változatát és melléképületeit. A kastély ekkor téglalap alaprajzú, egyemeletes középrésszel és földszintes – végein rézsút kapcsolt sarokpavilonos – oldalszárnyakkal ellátott épület volt. A kastély homlokzatainak ekkori színezése: rózsaszín falmezők, fehér tagozatok.

1766. 08. 15. Gróf Batthyány József érsek megbízásából gróf Grassalkovich Antal szerződést kötött a gödöllői Gföller Jakab építőmesterrel a kastély átépítésére.

1766-67 A kastély átépítése: elkészültek az emeleti oldalszárnyak és a saroktornyok emeleti részei, új lépcsőház létesült, az északi és a déli homlokzatok középrizalitjain erkélyeket helyeztek el, a termek egységes szellemű barokk díszítőfestést kapnak. Az épület külseje egységesen fehér színezésű lett.

1907-08 Várossy Gyula érsek az elődje, Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont a kastélyban helyezte el, ehhez az épületet átalakították, új boltozatokat építet­tek, közfalakat bontottak el, az addig zsindelyfedésű tetőt cse­réppel borították, és eltávolították az utcai homlokzat erkélyét is. Az átalakítás terveit Kikindai Aladár érsekuradalmi mérnök utasításai alapján Greiff József hajósi építőmester készítette el, a kivitelezést Salacz Sándor kalocsai kőművesmester végezte.

1990. A gyermekotthon felvette az intézményt megalapító Haynald Lajos bíborosérsek nevét.

1998. A gyermekotthon kiköltözött a kastélyból, a keleti mellék­épületet 2009-ig használta az intézmény.

2008. Bács-Kiskun megye EU-s pályázatot nyert a kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésére.

2009.09 – 2010. 07. A kastélyt teljes körűen felújították.

2010.09. 24. a kastélyban megnyílt a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont.